PAND

taiteilijat ja

kulttuurityöntekijät

rauhan puolesta

Uusi teatteri aloittaa Helsingissä

 

Taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö Pand valitsi syyskokouksessaan (9.11.2024) varjoteatteritaiteilija Elviira Davidowin puheenjohtajaksi vuodelle 2025. Davidow tunnetaan muun muassa tänä vuonna Turun kaupunginteatterissa nähdystä, aikuisille suunnatusta Oscar Wilden ”Onnellinen prinssi” -nukketeatteriesityksestä. Seuraavaksi Turussa asuva Davidow tuo Kallioon uuden huoneteatterin, joka aloittaa toimintansa heti alkuvuodesta. "Nimi paljastetaan myöhemmin", Davidow kertoo.

Osallisuutta ja yhdessä tekemistä

Vuoden 2025 toimintasuunnitelmassaan Pand, taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö, keskittyy taiteen merkityksen vahvistamiseen rauhantyössä. Järjestö pyrkii edistämään rauhankulttuuria tukemalla kestävän kehityksen, ihmisoikeuksien, osallistuvan demokratian, ydinaseriisunnan, yhdenvertaisuuden, ympäristön ja solidaarisuuden teemoja. Solidaarisuus on olennainen osa rauhantyötämme, ja uskomme, että yhteisöllisyys ja keskinäinen tuki ovat välttämättömiä kestävän rauhan rakentamisessa.Kaikkeen toimintaan kutsutaan mukaan kaikki pandilaiset sekä muut rauhan asioista kiinnostuneet tekemään yhteisöllistä kulttuurityötä yhdessä tapahtumien vastuuhenkilöiden kanssa.

”Osallisuus ja yhdessä tekeminen ovat toimintamme ytimessä. Jäsenten aktiivinen osallistuminen on tärkeää rauhantyön edistämisessä ja yhteisön vahvistamisessa. Yhdessä voimme luoda uusia tapoja tuoda taiteen ja kulttuurin avulla esiin rauhan arvoja ja edistää yhteisymmärrystä yhteiskunnassa”, sanoo Taiteilijoiden rauhanjärjestö Pandin puheenjohtaja varjoteatteritaiteilija Elviira Davidow.

Tulevana vuonna panostetaan erityisesti näkyvyyden lisäämiseen eri sosiaalisen median kanavissa sekä Uusi Sivu -verkkojulkaisun ammattimaiseen ylläpitoon. Lisäksi perustetaan jäsenhankintatyöryhmä ja käynnistetään kampanja uusien jäsenten houkuttelemiseksi mukaan.

 

Hätähuuto

Orpo-Purran hallituksen leikkauspolitiikka kohdistuu koko kulttuurialaan. Suomen Taiteilijaseura, nykytaiteen tiedotuskeskus Frame Contemporary Art Finland ja visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ovat käynnistäneet "Kuvataiteen hätähuuto" -kampanjan (kuva) sosiaalisessa mediassa. Myös Näyttelijäliitto vetoaa päättäjiin: leikkaukset osuvat kohtuuttomasti juuri näyttelijöiden ammattikuntaan.

Esittävän Taiteen Leikkaukset

Näyttelijäliiton mukaan kulttuuribudjetin leikkaukset kohdistuvat merkittävässä määrin esittävään taiteeseen ja AV-alaan eli kaikkiin näyttelijöitä pääasiallisesti työllistäviin aloihin. Liiton mukaan  leikkausten kerrannaisvaikutukset ovat valtavat ja ne heijastuvat myös aloille, joihin ei ole vielä esitetty leikkauksia. ”Suunniteltujen leikkausten toteuttaminen kutistaa teatteri- ja AV-alaa merkittävästi ja heikentää erityisesti nuorten ja uusien tekijöiden mahdollisuuksia päästä alalle”, sanotaan Näyttelijäliiton tiedotteessa.

Tosi kysymyksessä myös Pandilassa

Taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö Pand toimii juuri leikkausten kohteena olevalla kulttuurikentällä. Aiemmin keväällä Orpo-Purran hallitus päätti lopettaa kaikkien suomalaisten rauhanjärjestöjen valtionavustuksen. Pandin sihteerin JP (Juha-Pekka) Väisäsen mukaan käytännössä tämä tarkoittaa Pandin perusrahoituksen loppumista. ”Järjestön ylläpitämän taidegallerian "Pandilan" toiminta on nyt vaarassa, ellei jotain uutta rahoitusta Pengerkadun pienelle rauhankulttuuritilalle pikaisesti löydetä”, sanoo Väisänen.

Pandin hallitus päättää syyskokouksessaan 9.11. Pandilan kohtalosta. Sitä ennen taiteilijat ovat suunnitelleet tukikampanjoita, kuten esimerkiksi 29.9. Rauhanasemalla järjestettävän tukikonsertin yhdessä Mapuche Finlandin kanssa. Myös kuvataidenäyttely Pandilan tueksi on suunnitteilla. ”Toiminnan turvaamiseksi Pandilassa Pengerkadulla olisi kerättävä 2025 vuotta varten vähintään 4000 €”, sanoo Väisänen.

Kaikki mikä ei tapa – essee leikkauspolitiikasta

Uusi Sivu -verkkojulkaisussa käsitetaiteilija ja toimittaja JP (Juha-Pekka) Väisänen kirjoittaa esseessään "Kaikki mikä ei tapa" Orpo-Purran leikkausten vaikutuksista rauhanjärjestöihin, taiteilijoihin ja kansalaisyhteiskuntaan laajemmin. Väisänen kysyy, onko leikkauspolitiikassa kysymys Nietzscheläisestä kärsimyksen kautta kilvoittelemisesta vai jonkinlaisesta poliittisesta uskonkappaleesta, jossa Zarathustran sijaan äänessä on Perussuomalaisten ankara äiti Riikka Purra.

Väisäsen esseen "Kaikki mikä ei tapa" voi lukea tästä linkistä: 

[https://www.uusisivu.fi/Kaikki-mik%C3%A4-ei-tapa/](https://www.uusisivu.fi/Kaikki-mik%C3%A4-ei-tapa/)

Kaksiosaisen esseen perustuvan audioesseen "Kaikki mikä ei tapa" voi kuunnella Spotifyssa Rotevan Rosollin alustalla. Linkki https://open.spotify.com/episode/0OodQSqiaiHf8SSRVye68z?si=8a6b17858ec1441b](https://open.spotify.com/episode/0OodQSqiaiHf8SSRVye68z?si=8a6b17858ec1441b)ensimmäiseen osaan tässä: [https://open.spotify.com/episode/0OodQSqiaiHf8SSRVye68z?si=8a6b17858ec1441b](https://open.spotify.com/episode/0OodQSqiaiHf8SSRVye68z?si=8a6b17858ec1441b)

PAND

taiteilijat ja kulttuurityöntekijät rauhan puolesta

 

Performers and Artists for Nuclear Disarmament