Miksi taiteilijat ja lapset ovat rauhantyön keskiössä? Sanna Karlsson-Sutisnan näyttely vastaa.

Tanssi- ja kuvataiteilija Sanna Karlsson-Sutisna tuo ”Rauhan lapset” -näyttelyssään taiteilijoiden rauhanjärjestön galleriassa ”Pandilassa” esiin, kuinka lapset symboloivat rauhaa ja ihmiskunnan jatkumista, ja korostaa heidän hyvinvointinsa tärkeyttä rauhan säilyttämiselle. Karlsson-Sutisna pohtii taiteilijoiden keskeistä roolia rauhantyössä, näyttäen, kuinka taide voi yhdistää eri kulttuureja ja edistää yhteisymmärrystä. Nykymaailman haasteet, kuten taloudellinen riippuvuus ja sotaiset puheet, korostavat rauhantyön välttämättömyyttä. Näyttely tarjoaa taiteen keinoin syvällistä pohdintaa rauhantyön merkityksestä ja taiteen roolista rauhan edistämisessä.

Lapset ja rauha

Sanna Karlsson-Sutisnan taiteessa lapset ovat keskeisessä asemassa rauhan symbolina. Karlsson-Sutisna korostaa, että lapset edustavat elämän ja ihmiskunnan jatkumista, ja heidän hyvinvointinsa on sidoksissa rauhaan. Kasvaminen turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä on välttämätöntä lapsille. Taiteilija uskoo, että turvallinen ja rauhallinen ympäristö on elintärkeä lapsille, jotta he voivat kasvaa ja kehittyä ilman suuria traumoja. Karlsson-Sutisna kokee, että lapset ovat luonnollisesti rauhan viestinviejiä. Henkilökohtaisella tasolla Karlsson-Sutisnan omat monikulttuuriset lapsensa ja heidän jälkeläisensä symboloivat tätä jatkuvuutta ja toivoa rauhan puolesta.

" Lapset tarvitsevat kasvaakseen rauhaa varhaislapsuudessa, sen puuttuminen saa aikaan suurimmat traumat. Lapset ovat luonnollisesti rauhan viestinviejiä. Omat monikulttuuriset lapseni ja heidän jälkeläisensä symboloivat minulle tätä jatkuvuutta ja toivoa rauhan puolesta”, sanoo Sanna Karlsson-Sutisna.

Taiteilijoiden rooli rauhantyössä

Taiteilijoilla on Karlsson-Sutisnan mukaan tärkeä rooli rauhantyössä. Taiteilija korostaa taiteen voimaa yhdistää ihmisiä ja kulttuureja. Karlsson-Sutisnan mukaan taiteilijat voivat luoda yhteyksiä eri kansojen välille ja edistää yhteisymmärrystä taiteen kautta. Taiteilija itse on ollut mukana projekteissa, joissa eri kulttuurit kohtaavat ja yhdessä luodaan uutta taidetta. Taide on Karlsson-Sutisnalle väline solidaarisuuteen ja yhteisöjen vahvistamiseen, mikä on erityisen tärkeää rauhan rakentamisessa. ” Taiteen avulla voi edistää rauhaa monilla eri tavoilla, olipa kyseessä kulttuurinen vuorovaikutus, yhteisön vahvistaminen tai muiden ihmisten kanssa työskentely”, sanoo Sanna Karlsson-Sutisna.  Tämä ajatus ilmenee Karlsson-Sutisnan taiteessa, jossa hän yhdistää eri kulttuureita, tekee yhteistyötä, rikkoo rajoja ja luo yhteisöjä taiteen avulla.

Nykymaailman haasteet

Sanna Karlsson-Sutisna nostaa esiin huolensa nykymaailman sotaisista puheista ja vaarallisista kehityskuluista, kuten taloudellisesta riippuvuudesta ja digitaalisesta rahasta. Karlsson-Sutisna huomioi, että rauhan tukeminen on monessa maassa heikentynyt, ja siksi rauhantyö on nyt entistä tärkeämpää. Karlsson-Sutisna nostaa rauhantyötä ajatellessaan esille myös historian opetukset ja fasismiin liittyvät vaarat. Karlsson-Sutisna kokee Orpo-Purran hallituksen olevan epäystävällinen rauhantyölle ja muistuttaa, että rauhaa on aktiivisesti rakennettava, jotta tulevaisuudessa vältyttäisiin uusilta konflikteilta. "Suomesta on poistettu kaikki tuki rauhan järjestöille, mikä kertoo, että kyse on hyvin sotaisasta hallituksesta", sanoo Sanna Karlsson-Sutisna.

 

**1.–27.10. Rauhan lapset**, Sanna Karlsson-Sutisnan maalauksia ja veistoksia. Ke-pe klo 17–20, la-su klo 12–15. Tervetuloa avajaisiin tiistaina 1.10. klo 17–19.30. Ohjelmassa musaesityksiä SannRit-duetolta. Näyttelyn aikana taiteilijan voi nähdä veistämässä puuta. Tied. Yoogasaan@gmail.com ja 0415335206 (Sanna). Pandila, Pengerkatu 22 Helsinki

Kuva: Rane